Egenföretagare

Publicerad: 29/03 06:00

Vi har ett enormt problem här i Helsingfors. Ett problem som håller på att fördärva samhället totalt. Längs en liten sträcka på undangömda Eriksgatan samt i hörnet av Bakers och hotell Marski promenerar ett tiotal medelålders ryska kvinnor av och an på nätterna. De erbjuder sex mot betalning. Det sker väl inte någon annanstans i världen?

Hmm… världens äldsta yrke idkas i Helsingfors.

Vem stör det att de promenerar utanför Marski och på Eriksgatan under nätterna? Vem är det som vittnar detta? Taxichaufförerna och de som är potentiella kunder. Stör de våra politiker när de ligger hemma och sover att det finns ett fåtal kvinnor som tar emot ett par femtiolappar för ett samlag?

Men det här då: om en man går på dejt med en kvinna.. är det utopistiskt att tänka sig att mannen bjuder på ett par drinkar, middag och taxi hem? Det har i så fall kostat honom ungefär samma summa. Dejten slutar i sängkammaren. Var är skillnaden?

Men tillbaks till den egentliga prostitutionen. Lagen säger att det är förbjudet att köpa sex. Svårt att sälja om det är förbjudet att köpa. Samtidigt rätt korkat att bara förbjuda ena delen så att säga. Men varför förbjuda det? Vilka är kunderna och vilka är de prostituerade? Självfallet ska man ta tag i kriminaliteten som ligger bakom. Flera prostituerade har hallickar och dom ska man ju komma åt. Men, det finns kvinnor som är oberoende. Ryska kvinnor som av egen vilja är i Finland. De jobbar ett par tre veckor och med dom pengarna försörjer de sina familjer ett par tre månader hemma i Ryssland. Det finns även en hel del inhemska prostituerade. På nätet till exempel. Studerande unga kvinnor som finansierar sina studier på det här sättet.

Vem anser sig vara så mycket bättre än andra att den har råd att fördöma vilket sätt folk väljer att leva på? Inte jag i alla fall. Det som politikerna inte tänker på är två saker: för det första så försvinner inte efterfrågan bara för att det är olagligt. Det enda som händer är att det blir svårare att övervaka. Kvinnornas säkerhet blir svårare att övervaka. För det andra så finns det en massa män som inte vet hur man ”pokar” brudar på krogarna. Män som lider av dåligt självförtroende, män som är ensamma. Sådana män kanske bara vill ha någon som pajar dom en natt. Om pajaren i fråga inte pajar av kärlek utan av ekonomiska skäl… vem stör det?

2 Comments

 1. Kommentar #1 - A: 30 mars, 2011

  Nuförtiden är det inte alls lika vanligt att killen betalar för tjejens drinkar/middag på en dejt. Det vill jag för det första påpeka. Ganska tragiskt om du tror det.

  Nåjo. I teorin håller jag med dig om att det inte är något problem att ett fåtal typer frivilligt säljer sex. (För vi ska väl kalla det för vad det är och inte hitta på gulliga omskrivningar?) Den lyckliga horan är inte alltid en myt.

  Men då igen finns det allt för många exempel på hallickar som misshandlar och våldtar tjejer tills de lyder och börjar jobba. Kan ju nämligen göra lite ont om det blöder i röven hela dagarna.

  Att prostitution är ett av de äldsta yrkena betyder inte att det är okej. Det är grundinställningen som det är fel på. Att en kvinna är ett hål och att det + utseendet är det enda hon har. Jävla tragiskt för alla inblandade.

  Och så efterfrågan. Är alla karlar lika hopplösa och dåliga på att poka brudar på krogen? Skulle inte tro det. Då kan man ju fråga sig vad som händer med alla brudar som misslyckas med pokandet. Vad gör de? Kanske går de hem och stoppar upp en banan i fittan. Oftast går de i alla fall inte och försöker köpa sex av karlar…


 2. Kommentar #2 - Popcorn: 01 april, 2011

  För det första är det inte förbjudet att köpa sex i Finland (än), förutom då det handlar om människohandel. Så det bör torsken i fråga reda ut förrän de går till sängkammaren.

  Problemet är väl just det, att det är så hiskeligt liten procent som faktiskt säljer sin kropp frivilligt. För att det oftast hänger några problem bakom. Som till exempel den tidigare nämnda våldsamma hallicken. Sen när du får fram att majoriteten av prostituerade kvinnor tycker att de har världens bästa jobb och önskar hålla på med det till pensionsålder, och helst lite längre, då kan jag börja tänka om.


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  mars 2011
  M T O T F L S
  « feb   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier