Balkongrökning

Publicerad: 11/02 06:00

Jag bor i höghus. Nå, det är lite att ta i för mitt hus är inte så högt. Tre våningar, men i alla fall. Jag har en balkong. Den är inte inglasad. Vilket som alla förstår, betyder att när det snöar, snöar det in på balkongen. En vinter som den här är det ganska mycket snö på min balkong. Glasburken som jag använder som askopp har försvunnit under snöhögen. Jag orkar inte gräva fram den. Istället använder jag snöhögen som askopp. Det går bra så länge som det kommer mera snö då och då. Fimparna täcks in av ny snö och askoppen verkar fräsch. Det är en synvilla, jag vet, men det gör ingenting. Fast jag i övrigt är snömotståndare, mest pga mitt jobb, och gillar när snön smälter så att det går att köra i den här stan, så har plusgraderna sina minussidor också. Gamla fimpar börja framträda ur snön allt mer tydligt. Jag fasar för den stunden när snön smälter bort helt och hållet och jag blir tvungen att städa upp alla fimparna. Som man bäddar får man ligga heter det ju. Men sen kanske jag hittar min glasburk. Ett annat alternativ är att sluta röka. Det lär bli aktuellt senast när riksdagen förbjuder rökning i lag. Det lär inte ta länge. Inte heller lär det ta länge innan balkongrökning förbjuds. Kul associationslek det här. Jag fortsätter. Nästa steg kan vara att ta bort övriga störningsmoment. Det kan bli förbjudet i lag att gräla högljutt. Grannarna kan störas. Följande steg är att hålla en minimal ljudnivå när man har sex. Åtminstone måste man ha fönstren stängda och gardinerna fördragna om man bor på första våningen.

I radhus är säkert allt sådant redan förbjudet. Det kommer säkert att komma någon sorts regel som gäller för egnahems hus också. Om man har så och så stor gård så kanske man kan få dra en rööki i veckan bakom huset. Eller lyssna på musik med fönstret öppet. Eller ha sex i tamburen.

För många barn ska man inte heller ha. De för oväsen. Jag är säker på att det efter nästa val kommer en lag som gör kondomer obligatoriska för alla som har minst två barn. Nåja, det här var ju ett effektivt sätt att komma ifrån ämnet. Men så mycket mera har jag inte att säga om balkongrökning. Varken om min egen eller andras.

7 Comments

 1. Kommentar #1 - asfaltrosen: 11 februari, 2011

  Det låter inte lite arrogant det här va’? Jag föreslår att du skriver under ett papper var du själv tar hand om dina vårdkostnader den dag då du diagnostiseras med kronisk obstruktiv lungsjukdom och/eller lungcancer. Lyckligtvis hålls dina estetiska och rosendoftande fimpar på din egen balkong. Hoppeligen sluttar dock inte ditt golv så att jag som bor nedanför dig inte får fanskapet in på min egen balkong då snön smälter. Ryck upp dig och stoppa fimparna in i en syltburk ifall inte annat.


 2. Kommentar #2 - Icke-rökaren: 11 februari, 2011

  Varför så bitter på lite tobak asfaltrosen? Vet du inte att alla dessa rökare som dör förtidigt sparar samhället pengar genom att leva 15 år som levande döda på långvården? Folk tar, som Lindgren säger, allt för mycket problem med vad andra håller på med nuförtiden. Och istället för att ta upp saken ansikte till ansikte så vill man att statsmakten skall tränga sig in i det privata och läxa upp de förargliga medmänniskorna.


 3. Kommentar #3 - asfaltrosen: 11 februari, 2011

  Jag har inte på något sätt tagit ställning till vad statsmakten sysslar med, ifall du skulle läsa min första kommentar om igen. Vet du själv inte att en stor del av KOL- och lungcancerpatienterna fyller upp de offentliga sjukhusen? Både sängplatser, personal och material kostar, men problemet är ju lätt skött ifall tobaksälskarna själv kompenserar hela sin vistelse på sjukhus (för de ror och hopar om de skall stanna eller åka hem, upprepade gånger). Det enda jag är intresserad av är att resurserna inte till en enda cent betalas från icke-rökarnas skattepengar. Så mycket förståelse och ödmjukhet har jag dock att den första rökstoppskursen kunde betalas från denna kassa, men resten får de allt fixa själva. Det finns andra som insjuknat i något de inte själv har förvållat, så det här kunde staten väl gå in och reglera. Jag har inget intresse i att förbjuda rökning (har heller aldrig påstått det), men konsekvenserna kunde rökarna själva ta – det står ju för fasen på paketet som de glor på ett antal gånger om dagen vad som kan hända p.g.a. deras vana. Långvården i 15 år var inte temat för denna diskussion så den tar vi en annan gång, tack.


 4. Kommentar #4 - s: 12 februari, 2011

  Personligen kan jag inte förstå hur någon människa överhuvudtaget BÖRJAR
  röka i dagens samhälle. Information om tobakens skador får man redan i dagis.
  Hittas det litet mögel i allmänna utrymmen griper den ”store saneraren” in, finns rester av asbest någonstans kommer folk klädda som ”rymdvarelser” in
  och tar enorma avgifter för att få bort resterna…
  Men en tonåring får trots all lagstiftning utsätta sig för den största hälsorisken man personligen kan åsamka sig … otroligt …


 5. Kommentar #5 - lancelot: 14 februari, 2011

  till asfaltrosen

  jag skulle heller inte vilja betala en enda jävla cent bara för att överfeta människor ska få vård för att dom druckit för mycket bärs eller cola.
  tobak e int nära på det enda ohälsosamma som folk sätter i sig. dessutom finns det folk som röker 1-2 cigarretter per dag, vilket inte inverkar på något sätt. mer gift får du i dig av att gå genom centrum.
  sluta joma prkl.


 6. Kommentar #6 - asfaltrosen: 15 februari, 2011

  @Lancelot: Bloggartikelns tema var rökning. Men ifall du frågar mig om ohälsosamma val av annan karaktär, så kan jag informera att överviktiga även de kunde få gratis kurs i att förstå ätandets psykologi samt hjälp till att rätta upp på det, varefter de är ”on their own” precis som rökarna. Diabetes, speciellt den av typ 2, är en vansinnesbelastning för samhället. Men den diskussionen kan vi ta när temat öppnar till det, tack.


 7. Kommentar #7 - EK: 17 februari, 2011

  Voj härregud. Så socialist som man är så kan jag inte begripa mig på det förmynderi som skall krypa in genom vart helsikes fönster. Varför är det så svårt att acceptera att livet är farligt och fyllt av olägenheter? Balkongrökare, karaokesjungande och högljutt morgonsex. Är verkligen för att ta upp saken ansikte mot ansikte, folk verkar bara vara så rädd numera för varandra. För det mesta utan all orsak.

  Och vad Asfaltrosens bekymmer om självförvållade skador anbelangar så får man väl bara leva med att vi hela tiden medvetet och omedvetet fogar oss själva och varandra skador – tyvärr så måste Asfaltrosen acceptera att hennes skattemedel går åt till att kurera rökare och jag å min sida får leva med att det blod jag donerar kanske går åt till att lappa våldsverkare. Allt kan nu bara inte styras, trots att upplysningstida ideal försöker övertyga oss om motsatsen.


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  februari 2011
  M T O T F L S
      mar »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • Etiketter

 • Kategorier