Att kramas

Publicerad: 15/02 00:00

Att vara finlandssvensk har sina sidor. Något som ligger starkt rotat i vår kultur är att kramas. Jag kommer ibland på mej själv med att krama någon kompis fru som jag ser en gång vart femte år. Varför ska man då kramas? Är det inte lite onaturligt? Ibland följer vad jag kallar för luftpussar. Någon annan kallar det kindpussar. Vill man göra en djupgående studie i ämnet ska man inte missa Kajsaniemi på första maj.

Där ser man bekanta som man ser högst en gång i året, just i Kajsaniemi. Man ropar ”heeeeeeej” så det hörs ända till Hagnäs. Sen kramas man och frågar: ”Hur e läget?”

”Bara bra. Och du själv?”

”Nå, tack. Helt jes.”

”Va kiva. Nå, hur e det annars då?”

”Helt bra. Själv då?”

”Helt okej.”

”Kiva. Nå vad gör du nuförtiden?”

”Nå vet du, det gamla vanliga. Själv då?”

”Samma sak som förut.”

”Fan va kiva och se dej. Men nu måst jag vidare. Ha det bra.”

”Detsamma.”

Och så kramas man för säkerhetsskull en gång till. På riktigt hej, hemskt.

Nämnde jag att jag inte brukar gå till Kajsaniemi på första maj längre? Och om jag skulle synas där så lär ingen komma och varken krama mej eller prata med mej efter det här…

Min dotters mor kommer från Björneborg. Hon är finskspråkig. Men riktigt rento. Men de gånger hon tvingades krama mina kompisars fruar som hon hade sett en eller två gånger tidigare var hon allt annat än rento.

Att kramas borde ju betyda någonting, tycker ni inte?

1 kommentar

 1. Kommentar #1 - Johan S: 15 februari, 2011

  Taxichaffisen har nog fått det här om bakfoten, det är mest i Håfors som folk kramas. Där jag kommer ifrån i Västnyland så kan man kramas om man är full, annars får man nog akta sig. Samma gäller luftpussar, fy fasen att den ovanan har strandat också i Finland.


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  februari 2011
  M T O T F L S
      mar »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 • Etiketter

 • Kategorier