Nutidens kommunikation

Publicerad: 31/03 06:00

Ibland går tiden så fort och samhällstrender utvecklas så snabbt att man glömmer hur det var förr. Det är i och för sig inget självändamål att gå omkring och drömma om forna tider, men det finns vissa markanta skillnader som jag tycker att är intressanta.

Hur vi kommunicerar med varandra och i samband med det, hur vi beter oss.

När jag var ung ringde man till varandra om man hade ärende. Man pratade med varandra. Alltid fanns det inte möjlighet att ringa och vad gjorde man då? Jo, man gick hem till vem det nu var och ringde på dörren. Inget konstigt med det. Så gör man väl fortfarande, men bara på landsorten har jag för mej. Fast vad vet jag,  jag har ju aldrig varit utanför ring trean…

Men i alla fall: Nu pratar vi ju knappt med varandra mera. Vi skickar textmeddelanden och mejl. Ja, och så chattar vi på Facebook. För där är vi ju alla. Är man inte på Facebook så är man helt utanför samhället. Då kan man inte ha kontakt med andra, så där på riktigt. För det är så omständligt och besvärligt att börja ringa eller skicka textmeddelanden.

Det att vi bara skriver åt varandra har lett till att alla inte mera vet hur man kommunicerar face-2-face. Eller vet och vet, men man undviker sådant som är svårt. Vill man göra slut på ett förhållande gör man ju det med ett textmeddelande eller på Facebook. Så slipper man prata om det.

Ett annat fenomen som det här har fört med sig är att det tycks vara allmänt godkänt att låta bli att svara. Man svarar inte på mejl, man svarar inte på textmeddelanden. På chat eller mese är det brukligt att man bara loggar ut utan att informera den man ”pratar” med. Det är meningen att man bara ska märka att ”oho, nu är min samtalspartner inte mera online.” Det tycks vara så det ska gå till för att trenden ska vara godkänd. Det är liksom gammaldags att säga hejdå. Sånt gör bara gamla stofiler. Såna som inte ännu har skaffat Iphone, typ.

Så samtidigt som vi har avskaffat förmågan och skyldigheten att prata med varandra har vi också avskaffat skyldigheten att bete oss normalt mot varandra. Att svara på ett textmeddelande… ska det vara så svårt?? Va? Vi har ju alla telefonen i fickan, för helvete. Folk säger att de inte vill vara anträffbara hela tiden. Wtf? Skitsnack. På riktigt.

Kan någon med handen på hjärtat säga att den klarar av att vänta tio minuter på bussen utan att ta fram telefonen?

Om vi jämför med förr. Jag har inget minne av att man skulle ha avslutat ett telefonsamtal utan att säga hejdå. Nuförtiden gör man ju det nog. Det är väl ingen ovanlighet att folk slänger luren i örat på varandra (åtminstone inte i mitt liv, hehe). Alltså, om det blir obehagligt eller jobbigt så avslutar man bara. Inte heller är det allt för vanligt att man ringer tillbaka om man ser att någon ringt. Folk tänker, att den ringer väl igen om det var viktigt.

Hur ofta ringer det på er dörrklocka? På min ringer det aldrig. Eller bara om någon kompis har vägarna förbi och har meddelat i förväg. Dyker man upp oanmäld ringer väl folk polisen. Det kan ju inte gärna vara något annat än en galning eller tv-kontrollanterna.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  mars 2011
  M T O T F L S
  « feb   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier