Med livet som insats

Publicerad: 17/05 08:30

Tre ungdomar slängde sig ut ur en taxi i farten i Järvenpää. Taxin körde då ungefär 40km/h. Två skadade sig och en dog. Detta för att slippa betala.

Till Järvenpää (Träskända) kostar det cirka 60 euro från centrum. Eftersom de var tre var nog mätaren inställd på tvåans taxa, vilket i det här fallet betyder cirka tio euro till. 70 euro. Ett billigt pris för ett liv.

Jag tog upp en kund i Berghäll. Helt i fyllan. Han alltså, inte jag. Han satte sig bakom mej, något jag alltid ogillar. Till min stora förvåning ville han till Onnela. Det är alltså nattklubben i Kampen som Sedu inte kan bestämma sig för vad den ska heta. Först Onnela, sedan Royal Onnela, sedan Huuma och nu igen Onnela. Snacka om att ha identitetsproblem. Nå, men det var en parentes. Onnela är ju riktat till folk i tjugoårsåldern. Min kund var kring femtio. När vi kom till Kajsaniemi rondellen gav han plötsligt order om att göra en u-sväng. Jag försäkrade mej om vi fortfarande var på väg till Onnela innan jag ganska tvärt förklarade att jag inte tänkte göra någon u-sväng och att det nog är bäst om jag sköter körandet.

Mannnen muttrade något ohörbart. Men när jag hörde att han tog av sig säkerhetsbältet blev mina sinnen på helspänn och jag kollade intensivt i backspegeln. Det hade jag inte så mycket för eftersom jag knappt såg honom. När vi kom in på Vilhogatan öppnade han dörren. Jag tryckte på gasen och hoppades att han skulle hoppa ut i farten. Men han gjorde det inte. Men dörren höll han öppen. Nere vid järnvägsstationen stannade jag och hoppade ur. Jag tog tag i bildörren och tryckte den mot hans ben som var halvvägs ute. Han försökte komma ut men jag tryckte till hårdare samtidigt som jag informerade honom om att han hade en obetald taxifärd. Efter några lönlösa försök att komma ut (han skulle dessutom ha behövat passera ett hundrakilos hinder) fick han fram en tjugolapp. Jag brydde mej inte om att skälla ut honom eftersom han var så sekasin. Men den rejäla växeln behöll jag när jag lämnade honom stående på järnvägsstationen, cirka två kilometer från Onnela.

Trots mångårig erfarenhet uppstår det ibland situationer när jag bara undrar… Är allt som det ska med lilla Finland?

4 Comments

 1. Kommentar #1 - Miika: 18 maj, 2011

  ”Jag tryckte på gasen och hoppades att han skulle hoppa ut i farten.” – Väntas nu, du börjar inlägget med att berätta att folk dör i relativt låga hastigheter när de hoppar ur taxibilar. Och du hoppas på att en av dina kunder skulle göra det och för att göra det värre så gasar du på? Ursäkta mig men erkänner du mordförsök här nu?


 2. Kommentar #2 - miur: 18 maj, 2011

  Undrar också över samma sak som Miika. Vad menar du?


 3. Kommentar #3 - Lindgren himself: 19 maj, 2011

  Hohhojajjaa… ironi är svårt. Tryckte på gasen för att han INTE skulle våga hoppa ut.


 4. Kommentar #4 - Miika: 19 maj, 2011

  Ironi är en konstform som man måste bemästra för att kunna utöva.

  När man är berusad så försvinner vettet ur skallen vilket du påpekar i ovanstående inlägg men ändå så gasar du på bara för att du inte skall gå miste om några fjuttiga euron. Vore det kanske inte läge snarare att bromsa, för visst håller ni bilförare korrekt säkerhetsavstånd från varann?

  Så frågan är om det kanske var samma sak som inträffade där i Järvenpää, chaffisen tryckte till lite på gasen när de försökte hoppa ut?


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  maj 2011
  M T O T F L S
  « apr   jun »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Etiketter

 • Kategorier