9/11 – 10 år

Publicerad: 29/08 07:20

Jag var i Stockholm när det hände. Jag bodde där då. Satt på ett café tillsammans med ett par kolleger när en av dem fick ett samtal på sin mobil. När han avslutat samtalet sa han: ”Ett flygplan har kraschat i World Trade Center i New York. Hela tornet står i brand.

Vi rusade ut från caféet och småsprang längs Nybrogatan till min lägenhet. Vi hade precis satt oss tillrätta i soffan och sett de hemska bilderna när det andra planet kom flygande. I direktsändning såg vi det andra tornet ta eld. Att sitta och titta i direktsändning när folk dör, när folk hoppar ner från 400 meter höga byggnader mot en säker död. Det går inte att beskriva. Känslan av overklighet, att det här bara inte händer…. sånt här händer inte ens på film. Det ena tornet rasar, så det andra. New Yorks tydligaste och kändaste landmärke finns inte mera. Bilderna av flygplanen som flyger rakt in i byggnaderna visas om och om och om. Så kommer nyheten om planet som störtat rakt in i Pentagon. Och sedan det fjärde planet. United 93. Mannen i flygtornet som var första dagen på jobb som chef. Hans första arbetsuppgift blev att ta ner samtliga plan i amerikanskt luftrum. Han spelade sig själv i filmen med samma namn. Måste ha kännats konstigt. Ben Sliney heter han.

Jag minns att jag satt framför TV:n sju timmar i ett sträck. TV:n var på i minst 12 timmar. Följande dag slukade jag alla tidningar. Jag har sparat dom. En dag ska jag visa dem för min dotter. Löpsedlarna fick mej att stanna varje gång jag gick förbi en.

George W. Bush fick kritik för att han inte reagerat när han fick budet. Men han satt framför en skolklass den morgonen. Bilden av hans medhjälpare som viskar nyheten till honom är välkänd.

Några månader senare åkte jag till USA. I så gott som alla skyltfönster fanns en amerikansk flagga med texten ”America is open for business”. Jag gillade det. Amerikanerna kan för all del vara patriotiska till absurdismens gräns, men efter 9/11 passade det.

Jag har all förståelse för att Bush satte igång kriget mot terrorismen. Att Saddam Hussein inte hade några biologiska vapen tycker jag är sekundärt. En diktator mindre. Helt rätt att Navy Seals knäppte Osama Bin Laden. Jag är inte en förespråkare för dödsstraffet, men allt har sin gräns.

Nu är det 10 år sedan 9/11. Iltasanomat har kommit ut med en mycket bra bilaga som behandlar 9/11. Tänker lusläsa den. Där finns en bild, den kända bilden av mannen som susar ner från WTC med huvudet före. Man tror att han hette Jonathan Briley. Bilden kallas allmänt ”The falling man”.

Enligt Iltis kallades de 200 människor som hoppade ut från WTC mot en säker död för ”jumpers”. Men de anhöriga blev sårade av den benämningen eftersom vissa av dem hade en livsåskådning som förbjöd självmord. Så därför var det enligt WTC rapporten ingen som hoppade. De föll.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  augusti 2011
  M T O T F L S
  « jul   sep »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Etiketter

 • Kategorier