Musikhuset

Publicerad: 20/09 05:20

Så har då äntligen musikhuset invigts. Första gången man fick en inblick var under valvakan förra våren då partiledarna kommenterade valets gång därifrån. Varför de var i musikhuset vet jag inte. Inte heller vet jag varför det kallas valvaka. TV-sändningarna tar ju slut nångång tiotiden. Det är väl inte att vaka att man är vaken klockan tio. Partiernas egna valvakor då? Kanske gänget dokar på dom hela natten. Då blir det ju valvaka.

Invigningsfesten var fin, antar jag. Men en saknades. Kulturminister Paavo Arhinmäki. Han var i Lettland och kollade på EM i basket. Finlands inledningsmatch stod på programmet. Kulturfolket gick heta för att Arhinmäki fanns på fel ställe. Jag förstår dem. Jag tycker också att han borde ha valt tvärtom. I synnerhet med tanke på att Finland hade många matcher kvar att spela. Men att Arhinmäki är en idrottskille och inte en kulturkille visste vi ju. Jag har egentligen aldrig fattat varför kultur och idrott ska vara i samma ministerium. Vad har dom med varandra att göra? Eftersom de delar upp ministerierna lite olika från gång till gång skulle väl skilda kultur och idrottsministrar kunna vara ett alternativ värt att pröva.

Men själva musikhuset då? Jag gillar det. Tycker det är snyggt. Men jag har alltid gillat den här moderna arkitekturen med glasfasader. Nu ligger där ju tre moderna byggnader bredvid varandra. Sanomatalo och Kiasma. Dessutom är det lilla parkområdet och gräsmattorna där bredvid snygga. Det kommer att se bra ut nästa sommar.

Har hört att akustiken i musikhuset ska vara ovanligt bra. Bara Sibeliushuset i Lahtis lär kunna mäta sig på den punkten. Om jag förstått rätt kommer det att bli en hel del klassiskt i musikhuset, medan repertoaren för grannen Finlandiahuset ska ändras. Mera lättare musik och utöver det, diverse happenings. Vilken typ av happenings vet jag inte. Tycker det låter lite konstigt att ha två musikhus bredvid varandra, men om Finlandiahuset bara ska stå värd för Jari Sillanpää och Katri Helena så förstår man ju. Dom tröttnar väl folk så småningom på. Hoppas Finlandiahuset kommer att ha någon fiffig funktion även i framtiden.

Överlag tycker jag det är viktigt att de centrala delarna av Helsingfors planeras noga. Hela området kring Tölöviken ska väl bebyggas. Helt klokt för det finns ju plats. Både där och på en massa andra ställen.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  september 2011
  M T O T F L S
  « aug   okt »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Etiketter

 • Kategorier