Vem är Esther?

Publicerad: 11/10 19:10

Det var en varm men regnig septembermånad. Man märkte knappt värmen på grund av allt regn. En åsnebrygga till regnet. Det har alltså regnat mycket.

Det i sig är inte det intressanta utan sättet som det allmänt uttrycks på, i synnerhet då det regnar mycket. Då säger folk (på finska): Tuli vettä kun Estherin perseestä.

Nu undrar jag varifrån det uttrycket kommer? Hur associerar man regn med Esthers röv? Och vem i fasiken är Esther? Varför bär hon skulden? Om vi ska vara nogräknade så brukar det väl inte regna (läs vatten) ur folks ändor? Eller är det bara jag som är konstig? Men även om så skulle vara fallet, så varför just Esther? Vad har hon gjort för att förtjäna detta? Många frågor, få svar. Inga alls för att vara exakt.

Samtidigt kan man ju föra detta viktiga resonemang lite vidare. Varför används ett dylikt uttryck bara om regn? Vi har ju en hel del annat här i landet. Tänk om man skulle säga att nu blåser det igen som från Hugos armhåla. Eller nu är det hett som i Patriks öra. Eller nu snöar det som från Lindas mage. Eller nu är det mulet som i Jespers hårbotten.

Det kom som en blixt från klar himmel. Jag antar att det med det menas klar himmel, alltså blå molnfri himmel. Knappast förnamn: Klar, efternamn: Himmel. Alltså inte personen Klar Himmel utan himlen himmel. Nåja, det där blev kanske lite råddigt, men det gör väl inte så mycket. Resten av resonemanget är ju kristallklart. Klart som kristall. Att le som Nådendahls sol. Skiner den på något sätt skarpare där? Jag har varit i Nådendahl då solen sken. Inte märkte jag någon skillnad.

Överlag är ju dessa förtydliganden intressanta. För att understryka att det var helt jävla superklart, använder man bilden kristall. Eller för att understryka hur jävlafuckingförvånad man blev, så kom det som en blixt från klar himmel. Men en blixt är väl inte mindre effektiv om den kommer från ett åskmoln typ?

Så hur skulle folk tolka det om jag för att understryka hur överraskad jag blev säger att det kom som en blixt från mulen himmel? Sku folk tolka det som att då kan jag ju inte ha blivit särsklt förvånad?

Hett som i helvetet. Nå där har väl ingen varit som är i livet. Men är motsatsen då att det är kallt som i himlen? För det är det ju. Ju högre upp vi kommer desto kallare är det. Har de troende tänkt på det? Att man måste ha dunjackor och långkalsonger om man vill till himlen sen när det är dags. Nånting att fundera på kanske. Eller också inte.

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Xxx Xxx: 12 oktober, 2011

  Uttrycket ”skina som Nådendals sol” kommer nog från stadens dåtida tullport. En väldig solsymbol målad på stadens tullport som man kunde se på lång håll.
  Och Ester då, har antagligen kommit från historiska hjulångaren Ester i Näsijärvi… Perämyllystä vettä… ”Vettä tulee kuin Esterin perseestä”. Eventuellt?


 2. Kommentar #2 - Xxx Xxx: 12 oktober, 2011

  Ps. Rolig artikel, kul ämne! Och om jag vore en Ester skulle jag nog inte vilja att man ideligen snackar om min söta rumpa då det regnar!


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  oktober 2011
  M T O T F L S
  « sep   Nov »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Etiketter

 • Kategorier