Intervjun

FNB:s Hellevi Raita träffade Benjamin Laustiola. Efteråt skrev hon ut följande intervju.

Helsingfors blir farligare när mörkret faller. Helsingfors växer och brottsligheten ökar. Det ser taxichaufförens vaksamma ögon när han kör gata upp och gata ner under gatlyktornas sken.

– Jag ville skildra sådana delar av Helsingfors som jag inte har hittat i finlandssvenska böcker. Berghäll och Sörnäs syns i finska filmer och serier, men inte i finlandssvenska böcker, säger Benjamin Laustiola som debuterar som romanförfattare denna vecka.

Laustiola blev tidigare känd som taxichaufför Lindgren som skrev berättelser i Hufvudstadsbladets sedermera nerlagda bilaga Volt. Taxichaufför Lindgrens berättelser utkom i bokform i somras. I tiderna var det många som undrade vem som stod bakom pseudonymen. Men taxipassagerarna reagerade inte när boken gavs ut och Laustiola framträdde på bild i tidningen.

Nu skildrar Benjamin Laustiola Helsingfors mörka sidor ur taxichaufförperspektiv. I den nya boken, Nattens väktare (Söderströms), driver en afrikansk liga en illegal spelhåla och prostitution. Den finlandssvenska taxichauffören blir inblandad och ställer till det för sig, och naturligtvis blir det polisundersökning.

– Jag har försökt ta vara på actiondetaljerna och göra den lite sexigare och lite råare än man är van vid – för att jag tycker att verkligheten kan vara så, säger Laustiola.

Händelserna i boken är inget som Laustiola själv upplevt, men kunderna har gett inspiration till figurerna i romanen. Särskilt på helgkvällar och nätter kan taxikunder vara mycket pratsamma och dra sin livshistoria på tio minuter.

–Man får en känsla för människor, på samma sätt som man får en känsla för hurdana människor som kan vänta vid taxistolpen i olika stadsdelar: Nordsjö, Jakobacka…

Intervjuade poliser

För att kunna beskriva polisarbetet verklighetstroget intervjuade Laustiola några poliser och fick läsa ett antal nummer av mordgruppens egen tidning, som innehåller utförliga beskrivningar av mordutredningar.

–Sedan vet jag ju att jag tar ut vissa svängar för att få det att passa in bättre. Men jag hoppas att poliser som läser boken inte sitter och suckar över varje sida, säger Laustiola.
Laustiola har jobbat på romanen i tre år, delvis vid sidan om att skriva om Taxichaufför Lindgrens berättelser.

–Jag skriver ganska snabbt, så när jag visste vad jag ville skriva kunde jag skriva fyra Lindgren-berättelser på en timme.
Laustiola är ursprungligen utbildad skådespelare och har stått på scenen i Finland, Sverige och Norge. Efter utlandsvistelsen hade han svårt att få jobb i Finland igen.

–Man måste känna de rätta personerna. Plötsligt var de som varit mina vänner bara flyktiga bekanta.
Nu jobbar han på uppföljaren till Nattens väktare och tänker sig att det ska bli en trilogi.

–Jag hoppas kunna livnära mig på att skriva någon dag.

Benjamin i Yles Aamu-TV 11.11.2011: http://areena.yle.fi/video/1320993280925

FAKTA:

– alias Taxichaufför Lindgren

– född 1971

–utbildad skådespelare

– bor innanför Ring I

– har en dotter

– kör taxi och skriver böcker

– tränar handbollsjuniorer på fritiden, idrottsintresserad

– på nattduksbordet ligger Shantaram av Gregory David Roberts

– aktuell med sin nya polisroman Nattens väktare

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  juli 2024
  M T O T F L S
  « jan    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Etiketter

 • Kategorier