Stadsdel: Hertonäs

Publicerad: 17/11 06:44

Som de flesta vet är Hertonäs uppdelat i två delar. Gamla, eller västra Hertonäs och så det nyrare Hertonässtrand. Hertonässtrand har blivit så stort att 90 procent av invånarna bor långt ifrån stranden. Hertonässtrand har också blivit känd som stadsdelen där Tony Halme sköt sig själv.

Husen är som sagt nya. De flesta med glasbalkonger. Priserna är höga. Ett par lokalkrogar, ett par pizzerior och en R-kiosk finns där. Endel av husen ligger faktiskt vid stranden och där är ju utsikten fin.

En intressant detalj såhär ur en taxichaufförs synvinkel är att numreringen av husen och trapporna i Hertonässtrand är urusel. Man sku tycka att nya hus har klara och tydliga numror, men icke. Om en taxi inte hittar fram är det ju oftast inte någon panik, men om ambulansen inte hittar? På grund av att numrorna saknas. Känns lite onödigt.

Hertonässtrand delas av Båtviksbågen (heter den månne så på svenska?), Laivalahdenkaari som sträcker sig hela vägen från vattnet fram till Svetsaregatan, Hitsaajankatu. Så ur taxichaufförsynvinkel är det lätt: vet man det, kan man redan mycket. 90% av körningarna som kommer till Hertonässtrand går till Laivalahdenkaari.

Gamla Hertonäs är ett rätt trivsamt område med låga våningshus byggda på typ 50 och 60 talen. Området kring metron är lite stökigt, men efter att huset som inrymde en av två lokalkrogar revs, har det blivi lugnare. Den traditionella ostaren hittar man om man tar sig längs Skidbacksvägen ända till slut så att säga. Cirka en och en halv kilometer från metron. I gamla Hertonäs finns gator med djurnamn. Björnvägen, Ekorrvägen och Igelkottsvägen till exempel. Från nämnda ostare ner för backen rakt norrut kommer man till Hertonäs sjukhus samt idrottsplanen. Idrottsplanen är effektivt gömd bakom lite skog men när man väl ser den märker man att den är stor och rätt trivsam med sina grasbeklädda kullar på sidan. Där Igelkottsvägen börjar finns Igelkottsvägens metrostation, bredvid den en stökig lokalkrog som jag i yrket undviker. Igelkottsvägen söker sig ända upp till Viksvägen, så den delar upp den bortre delen av gamla Hertonäs. På södra sidan om österleden finns sedan det s.k. industriområdet. Där hittar man ett flertal bilaffärer både för nya och begagnade bilar. För att inte tala om en massa suspekta reservdelsfirmor och annat konstigt.

Så man kan gott och väl säga att Hertonäs är ett tredelat område. Trots att jag aldrig bott i ett nytt hus och gärna skulle göra det nångång skulle jag ändå välja gamla Hertonäs och områden kring Skidbacksvägen ifall jag skulle försätta mej i en situation där en flytt till Hertonäs är tvungen. I ändan på någon av smågatorna (minns inte vilken) på västra sidan om Skidbacksvägen hittar man ett otroligt fint utsiktställe med utsikt över hela stan. En av Helsingfors mest hänförande punkter.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  november 2011
  M T O T F L S
  « okt   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Etiketter

 • Kategorier