Jörgen var aldrig i Noux

Publicerad: 19/12 11:52

Min debutroman, Nattens väktare, har varit i bokhandeln en dryg månad. En del av mina vänner och bekanta har hunnit läsa den. Alltså har jag fått en del respons. I media har recensionerna överlag varit bra.

Av vänner och bekanta har jag bara fått positiv feedback. Med ett undantag. En gammal vän till mej, här anonym, ringde upp och berättade vad han tyckte om boken.

Jag anser mej vara hyfsat intelligent men av den här vännens feedback förstod jag inte mera än 20 procent. En mer svamlig utläggning har jag inte hört på länge. Han ansåg att jag inte alls hade skrivit någon Hollywoodaction. Det hade inte alls varit spännande och mot slutet hade det lite lässähtä. Med tanke på att jag skruvat upp tempot mot slutet och verkligen ansträngt mej för att göra det spännande och actionfyllt tyckte jag feedbacken var lite konstig. Men när jag försökte få reda på mera exakt vad det var som inte varit spännande steg svamlet till en sådan sfär att jag tappade tråden fullständigt. Han talade om när ”de varit där i skogen i Noux”… jag förklarade tålmodigt att Noux inte förekommer på något enda ställe i boken. Det handlade alltså om Luuk. Så pratade han på om någon figur som han kallade Jörgen. Nu blev jag lite nervös. Det finns inte någon fittans Jörgen i den här boken. ”Nå, den där Hööken då”, sa killen. Hööken ja, han är med.

Jag blev onekligen lite sårad av att en av mina bästa vänner inte ens klarade av att hålla namnen rätt. Men han försvarade sig med samma argument som alltid tidigare: ”du vet ju mej, jag svamlar, lyssna inte på mej.”

Eftersom jag gett ut min historia till allmänheten att läsa ska jag självfallet vara förberedd på att alla inte gillar den och att folk även säger det till mej. Det är inget problem, sådan är jag som person också. Antingen gillar folk mej eller också inte. Det är helt okej.

Men att svamla på utan att ge en intelligent människa en chans att förstå tycker jag är svagt. Men kanske man är extra känslig när man lagt sig själv i blöt på det här sättet?

Från min tid på teatern har jag vant mej vid att höra både det ena och det andra om mina jobb, men inom teatern är det ju hela ensemblen, hela produktionen som recenseras (jo, enskilda skådisar och regissörer också för all del). Men i det här fallet är det jag, bara jag, som får ta eventuella smällar. Jag måste kunna ta det. Andra behöver inte bry sig. De kan häva ur sig vilket svammel som helst.

Som kuriosa kan jag berätta en liten historia om min far. Han bor i Sverige och hade läst in Arto Paasilinnas böcker på band. En recensent skällde ut hans sätt att läsa och kallade honom tråkig. Min far ringde upp recensenten och sade vad han tyckte. Med två ord: Haista v***u!

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Psu: 20 december, 2011

  Hej,

  håller på med Nattens väktare som bäst, har snart läst ut den
  efter att ha börjat i helgen. Boken fungerar definitivt.
  Fråga: har du nappat namnet Thomas N’Kono från Kameruns
  VM-lag 1982?


 2. Kommentar #2 - Lindgren himself: 20 december, 2011

  Thomas N´Kono spelade mycket riktigt i Kameruns VM-lag 1982. Det gjorde han även 1990. Jag avslöjar naturligtvis inte mina små påhitt offentligt 🙂


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  december 2011
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier