Stadsdel: Östra centrum

Publicerad: 22/12 04:05

När man talar om Östra centrum menar man väl oftas köpcentret. Men det finns ju endel hus runt omkring som folk faktiskt bor i. Handelshusgatan till exempel. Där finns en hel rad med låga röda tegelhöghus. På norra sidan köpcentret finns också höghus. Där finns också den gamla ostaren och bakom den de två gatorna som utgör Botbyåsen. Botbyåsen består av ett antal höga högus, som är fula, men från de översta våningarna har man säkert en fin utsikt. Ja, och så finns det… köpcentret. Invid Österleden precis ytterom ring ettan blev ett nytt Prisma färdigt för något år sedan. I köpcentret finns ju allt. Det är av den äldre sorten men fortfarande populärt. Isynnerhet av invandrare. Köpcentret sträcker sig på båda sidor om Österleden och förenas av en övergångsbro. Inne i bron (kan man säga så?) finns diverse etniska restauranger där man kan sitta och luncha och se på trafiken (om man sträcker på nacken. Annars ser man inget).

Personligen besöker jag Östra centrums köpcentrum sällan eftersom det är åt fel håll för mej, så att säga. Men som taxichaufför kör jag ofta där förbi eftersom det nästan varje gång jag är på jobb kommer körningar österut. Men rätt sällan är det någon som ska till Östra centrum utan man åker förbi. Taxistolpen vid köpcentret, granne med alla busshållplatser, är populär, isynnerhet på dagarna. Där kan gott och väl stå över tio taxin. En hel del gamla tanter shoppar där så de vill ju sen ta taxi hem. Ofta bor de rätt nära. I Östra centrum finns ett antal krogar, med nattklubben Bohemia som flaggskepp. Har aldrig varit där inne och har inte heller några som helst planer på att gå dit. Men såvitt jag kan bedöma är klientelet där allt mellan himmel och jord. Gemensamt för Bohemias kunder är att de är fullare än folk i medeltal.

En av stadens få 24h bensinstationer finns i Östra centrum. De är ju inte många numera så där brukar jag stanna på kaffe.

På östra sidan om Östra centrum finns Botby. Ett tudelat område enligt min åsikt. Husen och kvarteren som kommer först så att säga, är inte något vidare. Mitt i Botby finns ännu en av dessa eviga gamla ostare med sina lokalkrogar. Inte världens trevligaste ställe. Men på andra sidan om östaren blir husen och kvarteren trevliga. Idylliska gator med små träd på trottoarerna. Låga trevåningars höghus som ser trevliga ut. Jag var en gång för många år sen och tittade på en lägenhet här och var inte alls ointresserad. Dessa kvarter verkar lugna. Längst ut, på den östra sidan finns Botby gård. En trevlig herrgård som ofta står värd för bröllop och dylika fester.

Så som på så många andra ställen i Helsingfors finns även här en skala från noll till hundra inom bara någon kilometer.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  december 2011
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier