Vem ringer?

Publicerad: 05/12 04:16

Det finns en sak som irriterar mej mer än något annat när jag kör taxi och det är när folk ”ger order” åt mej att ringa en taxi åt dem. Vi har nya datorer som man kan knappa in info på, ifall det är kö vid någon taxistolpe. Men när det står någon utanför en restaurang och man tar upp någon annan kund från samma ställe, om typen sen säger: ”Hej, beställer du en taxi åt mej?”

Dra åt helvete.

Jag är jätteimponerad av att folk tycks tro att vi taxichaufförer också har en egen taxicentral i bilen, där vi förutom att köra hem folk beställer taxi åt dem bara för att de är så lata att de inte orkar ta fram sin egen telefon. Det är vad jag ibland svarar: ”Du har säkert en egen telefon.” Inte så artigt, jag vet, men det är inte kunderna heller som förväntar sig att vi beställer taxin åt dom också.

Senast för någon dag sedan satte sig två äldre herremän sig i min taxi, när en tredje kom fram till framfönstret och frågade om jag kan beställa en taxi åt honom. Den här gången var jag för ovanlighetens skull artig. Jag förklarade att det inte hör till mina arbetsuppgifter. Vi har en taxicentral. Det är genom att ringa den som man kan beställa en taxi åt sig. Han svalde förtreten och sa att han inte har numret. Jag gav det. Så förklarade jag för mina kunder hur det hela ligger till. De sa att de trodde att chaufförerna har något internt beställningssystem. Med undantag för det redan nämnda, ett sådant finns inte. Vi har två vanliga telefonlinjer till taxicentralen. De använder vi då när det verkligen behövs. Ni kan ju föreställa er fredag och lördag nätter när det är 1400 chaufförer där ute och vi ska samsas om två telefonlinjer. Vi är helt förbjudna att använda dom i beställningssyfte.

Mina kunder höjde det svenska taxisystemet till skyarna och förklarade att i Sverige, när de var ett större gäng som behövde två taxin och det bara fanns en till hands, så beställde chauffören gärna en annan taxi åt dem. Jag förklarade att han nog ringde till en kompis i samma firma. Så är det ju i Sverige. Dessutom ska man vara noggrann med vilken firmas taxin man använder sig av, annars kan det kosta skjortan. Jag sade också åt herrarna att det är därför vi har en väl fungerande taxicentral. För att man därifrån kan beställa taxin.

Överlag irriterar jag mej på när folk beter sig som om jag skulle vara deras privatsekreterare. Det har jag också svarat någongång när någon ”gett order” om att beställa en taxi. Om tonfallet varit överlägset och ovänligt. ”Tyvärr, jag är inte din sekreterare.”

Så gott folk: beställ era taxin själva. Vi chaufförer har helt tillräckligt att stå i med, när vi försöker få folk att hitta sina plånböcker och inte spy inne i bilen. Tänk efter. Även under lillajulssäsongen. Tack.

3 Comments

 1. Kommentar #1 - kuittsa: 05 december, 2011

  Undrar bara varför denna taxichaffis jobbar med att tjäna kunder? Om kunderna, eller levebrödet nu är så störande borde inte denna taxiförare skaffa sig ett annat yrke? Eller önskar han endast köra på söndagsmorgonen då det inte finns andra kunder än, tja i stort sett ingen.


 2. Kommentar #2 - Finsk service: 06 december, 2011

  Tänk vilka näsliga kunde det finns, som verkar tro att taxi är ett serviceyrke!?! Taxin är ju själva ryggraden i finska samhället. Taxichaffisar är belästa människor som klarar av att styra en bil trots sin begynnande fetma. Sådana skall behandlas med respekt och vördnad och inte som några servicehjon. Utomlands kan man ibland råka ut för omaket med serviceinriktade taxichaufförer som t.o.m orkar stiga ur bilen och hjälpa med väskorna, men alla vet ju att utlänningar inte är riktigt friska. Tacka vet jag fint folk som Lindgren, som inte i onödan gör ngt som kunde förbränna kalorier.


 3. Kommentar #3 - Lindgren himself: 06 december, 2011

  Att knappa in numror på telefonen förbränner inte kalorier. Det gör inte heller 10-12 timmar bakom ratten. Däför försöker jag träna två tre gånger i veckan för att förhindra den begynnande övervikten, som du så artigt och moget hänvisar till. Om jag ska vara riktigt ärlig förstår jag inte vad mitt utseende eller förbrännandet av kalorier har med det här att göra? Däremot skulle det vara intressant att veta varför du går till personligheter och kommenterar utseende?


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  december 2011
  M T O T F L S
  « Nov   jan »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Etiketter

 • Kategorier