Stadsdel: Degerö och Jollas

Publicerad: 20/12 07:01

Söder om Hertonäs sträcker Degerö ut sig. Och söder om Degerö militärområdet Sandhamn.

Degerö liknar många andra stadsdelar. Där finns den klassiska ostaren, med en matbutik och ett par lokalkrogar som frekventeras av vad jag kallar ”lokala” alkoholister. Med det menar jag folk som sitter dag ut och dag in på lokalkrogen och sällan om någonsin går någon annanstans. Varje stadsdel har sådana. Varje stadsdel har dessa lokalkrogar.

Utöver det hittar vi en idrottsanläggning samt en liten golfbana för nybörjare. Det finns i princip två sorters hus på Degerö. Höga höghus som finns lite här och där bland trädena. Bostäderna i dessa höghus är väl hyfsat billiga. De är också fula. Husen alltså. Lägenheterna vet jag inget om. Tyvärr har det under årens lopp förekommit diverse våldsbrott i höghusen på Degerö. Under mina år som taxichaufför har jag kört både en och annan till Degerö, och i många fall har folk som blivit förda till dessa höghus varit potentiella alkholister. Och folk som dricker för mycket för ofta kan ju bli våldsamma ibland. Det är inget nytt, men beklagligt.

Sen finns det en helt annan del av Degerö. Den rika delen. De dyra radhusen. Dem hittar man i den norra delen av Degerö om man tar av vid den första rampen när man kommer från Hertonäshållet. Så Degerö har samlat allt mellan alkoholiserade småskurkar till välbärgade småborgare.

Hela området, Degerö, Jollas nere i sydost och så Sandhamn, drar hyfsat mycket taxin. Om man har morgontur lönar det sig att åka till Degerö. Därifrån får man ofta körningar till flygfältet. Dit är det lång väg, så det är ju bra. På kvällarna är det mera fråga om lokala körningar. Det vill säga från lokalkrogen en halv eller en kilometer inom Degerö. De ”lokala” alkoholisterna har ju en ful ovana att bli så fulla att de inte klarar av att gå den korta vägen hem.

Jag nämnde Jollas. Den långa Jollasvägen som sträcker sig rakt igenom Jollas är huvudvägen. De flesta hus finns på södra sidan. I ändan av Jollasvägen finns Jollasinstitutet som bland annat utbildar folk i hotell och restaurangbranchen om jag inte minns fel. De flesta husen i Jollas är fina. Nybyggda lyxiga parhus finns det gott om. Ännu en bit vidare från Jollasinstitutet har det vuxit upp ultramoderna låga höghus där jag antar att lägenheterna är bland det lyxigaste som finns. Men man kan överraskande nog även hitta stadens lägenheter i Jollas. Hur de övriga Jollasborna förhåller sig till det vet jag inte.

Söder om Degerö och Jollas har vi Sandhamn. När man kommer över bron mot Sandhamn möter man en vaktkur och två vägbommar. Som taxichaufför har jag inte behövt visa ID men kunderna har ju sina passertillstånd. Militärpolisen kollar alla som kommer in på området. Nu har det gått ut ett meddelande om att endast chaufförer som är finska medborgare får ta körningar från Jollas. Löjligt. Hur gör man när man får en kund inne i stan som vill till Jollas. Jag har inte mitt svenska pass med mej. Det ligger i bordslådan hemma. Men ska jag då lämna kunden vid bommen och låta honom promenera den sista kilometern? Ännu en regel som inte är igenomtänkt.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

  • Om bloggaren

    Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
  • Kalender

    december 2011
    M T O T F L S
    « Nov   jan »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Etiketter

  • Kategorier