Jack Bauer

Publicerad: 03/03 06:00

Fördelen med att skriva blogg är att man får skriva vad man vill. Därför skriver jag nu om Jack Bauer.

Vi som förstår oss på god tv-underhållning har under åtta njutningsfulla säsonger fått följa med Jack Bauers eviga kamp mot terrorismen i serien ”24”. Allt tar ju nångång slut, så gjorde tyvärr även ”24”. Nu väntar vi ju på att långfilmen ska göras. Den får gärna vara 24 timmar lång.

För något år sedan fanns det en förfrågan på facebook som gällde vem som var tuffare, Jack Bauer eller John McClaine (Bruce Willis). Frågeställningen är fullständigt absurd. Man kan inte tala om dessa två på samma dag. Det är som att fråga vem som har längre hår, Jone Nikula eller Kekkonen. Dessutom är McClaine kobent. En manlig hjälte kan inte vara kobent. Det är omanligt. För övrigt är det rätt coolt att Jack Bauer varken är storväxt eller muskulös. Ändå är han manlig och vinner alla närstrider.

Har ni förresten någonsin tänkt på varför Jack Bauer alltid har långärmade skjortor på sig fast han i de flesta avsnitten opererade i stekheta Los Angeles? Jag kom att tänka på det här under sista säsongen. Kiefer Sutherland har armarna och övre kroppen fulla av tatueringar. Misstänker att det inte skulle ha funkat för Jack. Kanske en eller två tatskor från något krig i mellanöstern, men inte så många som Kiefer har. De ser dessutom ut att vara gjorda i onyktert tillstånd. Misstänker att varken kunden eller tatueraren har varit nyktra.

Inte ett avsnitt missade jag på åtta säsonger. Man missar inte avsnitt av den perfekta serien. Men även gällande en perfekt serie har jag ett par invändningar. Min största invändning har att göra med den stora sorg jag kände då Renée dog halvvägs in i sista dygnet. Hon och Jack hade verkligen förtjänat varandra. Sen måste jag nog erkänna att Chloe O´Brien inte skulle ha behövt vara fullt så bekymrad alla de sex säsongerna hon var med. Det var en parentes. Nu till min näststörsta invändning. Antalet presidenter. Under åtta säsonger (vilket väl skulle föreställa 10-12 år) hade USA sju presidenter, om jag inte minns fel. David Palmer, John Keeler, Charles Logan, Hal Gardner, Wayne Palmer, Noah Daniels och Allison Taylor. Wayne Palmer, wtf? Hur fan blev han plötsligt president? Hallå! Här har nog manusförfattarna tappat greppet lite. Sen skulle jag gärna vilja ha statistik på hur många Jack dödat under alla år. Måste nog kolla alla säsonger på nytt. Så ifall det infaller en period när jag inte svarar i telefon på åtta dygn vet ni vad jag har för mej.

ps. jag har flera gånger fått höra att jag liknar Kiefer Sutherland. Och det lär inte bero på att vi båda är tatuerade. Känns inte helt fel.

4 Comments

 1. Kommentar #1 - lancelot: 03 mars, 2011

  ett par invändningar:

  om du kollar närmare på säsong 3, då han tänker injicera heroin, ser du att han har en tatuering. närmare bestämt en gängtatuering från han tid undercover med salazargänet. förutom det har man ett antal gånger sett tatueringar på honom från hans tid i special forces. långa ärmar hjälper till att dölja jacks tatueringar då han stup i kvarten måste gå undercover, plus att långa ärmar kanske är bekvämt då man manövrerar svettiga terrorister.

  angående årtalen tror jag mera på 15-17 år från start till slut. det kan man räkna ut via wikipedia också om man är ivrig. dessutom har ju presidenter dött, blivit skadade och fängslats. lite överdrivet men vad fan, det är ju 24.

  bauer hade in till halva 7e säsongen dödat ca 220 stycken. andra halvan + åttan medräknat torde summeras upp till närmare 300.

  angående maclane så häller jag med. bauer är tuffare närmare bestämt tuffast i tv/filmhistorien. däremot skulle regissörer aldrig ”döda” maclane. bauer däremot kunde dock möta döden med tanke på seriens egna sinne så att säga. one on one skulle jack dock nog kicka skiten ur john. john har dock mer oneliners, nog för att jack också klämt ur sig urtuffa ord.

  mvh.
  ett stort fan

  ps: 24 är och kommer föbli den bästa serien någonsin!


 2. Kommentar #2 - Ove Stenmark: 04 mars, 2011

  Det är bara att hålla med. Bästa serien någonsin. En liten skam som angår mänskligheten bör dock tas upp här. Vi vet namnen på filmstjärnor, ofta även sådana som vi helst skulle glömma, men då det kommer till den fantastiske skådespelaren bakom president Charles Logan är det en säker gissning att de flesta måste googla. Gregory Itzin heter mannen. Hatten av.


 3. Kommentar #3 - Hanna: 07 mars, 2011

  Jo den bästa serien ever! Men kan du säga vad ser du på nu då? det är liksom helt dött på tv:n idag anser jag… 🙁


 4. Kommentar #4 - Lindgren himself: 08 mars, 2011

  Nu tittar jag på idols 🙂


RSS feed for comments on this post.

Var någonstans är vi nu?

RSSVar någonstans är vi nu?

Taxichaufför Lindgren – Alltid på någon sida av Tölöviken.

 • Om bloggaren

  Taxichaufför Lindgren, känd från månadsbilagan Volt, är tillbaka med egen blogg. "Var någonstans är vi nu?" Och det är inte Linkku som frågar.
 • Kalender

  mars 2011
  M T O T F L S
  « feb   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Etiketter

 • Kategorier